Als jullie samenwonen, met of zonder samenlevingscontract, een koopwoning delen en / of kinderen hebben, zijn de stappen die je moet nemen wanneer je de relatie wilt beëindigen complex en overweldigend.
In dit artikel bespreek ik de stappen die tijdens een scheiding mogelijk voorkomen en ik geeft tips om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Uit elkaar gaan als jullie een koopwoning hebben
De eigendomsverhouding zoals deze bij aanschaf van de woning is vastgelegd is bepalend voor de verdeling van de woning. Er zijn een aantal stappen die jullie in ieder geval moeten nemen:
- Waarde van de woning bepalen: Laat de woning taxeren om de huidige marktwaarde te bepalen. Afrekenen op basis van de huidige WOZ waarde mag ook;
- Hypotheekadvies: Bespreek met de hypotheekadviseur welke opties er zijn. Kan één van beiden de woning overnemen of is dat niet mogelijk? Welke opties zijn er nog meer?
- Notaris inschakelen: Voor het verkopen of verdelen van de woning is de hulp van een notaris noodzakelijk.
Uit elkaar gaan met kinderen
Als ouders samenwonen en minderjarige kinderen hebben, geldt net als bij gehuwden en geregistreerd partners de verplichting voor het opstellen van een ouderschapsplan. Deze verplichting geldt bij samenwoners alleen als beide ouders het ouderlijk gezag over de kinderen hebben.
Het plan omvat minstens afspraken over de zorg- en opvoedingstaken, de wijze waarop de ouders elkaar informatie over de kinderen geven en de kosten van de verzorging en opvoeding. Daarnaast worden er ook afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de woonsituatie, schoolkeuze en medische zorg.
De voordelen van een samenlevingscontract
Hebben jullie een samenlevingscontract, dan zijn de afspraken die jullie in het samenlevingscontract hebben vastgelegd leidend. Lees het samenlevingscontract daarom goed door zodat je weet wat de afspraken zijn en daar naar kunt handelen. Een mediator helpt jullie daarbij en legt jullie afspraken over de scheiding vast.
Uit elkaar gaan zonder samenlevingscontract
Als jullie geen samenlevingscontract hebben, is het minder duidelijk wie waar mogelijk recht op heeft bij de financiële afwikkeling van de scheiding. Als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn heeft het ontbreken van een samenlevingscontract geen invloed op wat er afgesproken moet worden voor de kinderen. Samen met jullie kan ik kijken naar de mogelijkheden zodat de scheiding zo goed mogelijk geregeld wordt.
Neem gerust contact op, ik help je graag verder
Een scheidingsprofessional helpt jullie bij het maken van afspraken. Ik begrijp de uitdagingen en emoties die voorkomen bij het uit elkaar gaan. Ik begeleid en ondersteun jullie hierbij graag. Het maakt niet uit of je nu vragen hebt over de koopwoning, de zorg voor de kinderen, een luisterend oor nodig hebt, professioneel advies wilt of hulp bij andere (praktische) zaken zoekt.
Neem vrijblijvend contact met mij op. Samen kunnen wij ervoor zorgen dat je je niet langer verloren voelt in deze situatie.