Scheiden via een mediator, dit moet je weten over de kosten

“Bij mediation gaat het er niet om wie er juridisch gelijk heeft maar tot welke oplossing jullie samen kunnen komen. Daarom is mediation zo succesvol!”

De ervaring leert dat een gezamenlijk bedachte oplossing de grootste kans van slagen heeft. Veel meer dan een opgelegde oplossing zoals dat kan gebeuren in een juridisch traject. 

Bij het overwegen van een scheiding spelen praktische en financiële zaken een grote rol. 

Scheiden via een mediator kan veel voordelen bieden, denk hierbij aan kostenbesparing, minder stress en een aanpak waarbij samenwerken voorop staat. Mediators streven ernaar om een eerlijke oplossing te vinden voor alle betrokken partijen. In deze blog bespreken we wat je kunt verwachten als je kiest voor mediation bij scheiding, inclusief de opbouw van de kosten en eventuele vergoeding opties. 

Gratis kennismakingsgesprek, of gewoon even bellen

Veel mediators beginnen met een gratis kennismakingsgesprek. Tijdens dit (online) gesprek bespreek je wat mediation voor jullie kan betekenen, wat er nodig is om te kunnen scheiden en welke kosten dit met zich mee zal brengen. Dit gesprek geeft je de gelegenheid om kennis te maken met de mediator, de aanpak te begrijpen, en je specifieke situatie te bespreken zonder enige financiële verplichting. Het is een belangrijke eerste stap om te bepalen of mediation de juiste keuze is voor jullie scheiding en of jullie een fijne klik hebben samen.

Bij Nett Mediation bespreken wij samen tijdens dit kennismakingsgesprek ook of scheiden de beste optie is. Twijfel je nog over de stap om te gaan scheiden, dan ben je ook meer dan welkom om vrijblijvend contact met mij op te nemen. Ik bied daarvoor ook relatie mediation aan. 

Structuur van de kosten bij scheiding mediation

Uurtarieven en pakketprijzen 

Over het algemeen werken de meeste mediators met uurtarieven, maar bieden daarnaast ook pakketprijzen aan om zo een volledige dienstverlening te kunnen leveren. Deze pakketten kunnen onder andere gespreksuren, voorbereiding van documenten en het opstellen van een ouderschapsplan bevatten. De verschillende pakketten zijn ontworpen om vooraf duidelijkheid te geven over de totale kosten, waardoor financiële verrassingen worden geminimaliseerd.

Bij Nett Mediation biedt ik, naast mijn uurtarief, 2 pakket opties aan. Meer informatie over de verschillende investeringspakketten voor jouw scheiding kun je op deze pagina vinden. 

Mogelijke extra kosten van scheiden via mediation

Naast de kosten voor de mediation zelf kun je te maken krijgen met aanvullende kosten zoals van een advocaat, notariële kosten voor de afhandeling van officiële documenten, de verschillende uittreksels van de gemeente en diensten van financiële adviseurs zoals hypotheekadviseurs of taxateurs. Deze kosten variëren per situatie en worden doorgaans vooraf besproken, is dit bij jullie nog niet gebeurd, raad ik je aan om deze organisaties hiernaar te informeren. Zo komen jullie tijdens het proces niet voor financiële verrassingen te staan. 

Financiële ondersteuning en vergoedingen voor de kosten van jullie scheiding

We streven ernaar om mediation toegankelijk te maken voor iedereen.

Informeer bij jullie eigen gekozen mediator naar speciale tarieven voor mensen met bijvoorbeeld een beperkt inkomen.

Afhankelijk van jullie polisvoorwaarden zijn er een aantal rechtsbijstandverzekeringen die de kosten van een MfN geregistreerd scheidingsmediator dekken of deels vergoeden. Voor informatie gebaseerd op jullie specifieke situatie, advies op maat of gewoon voor een gratis en vrijblijvend gesprek zijn jullie meer dan welkom om contact op te nemen met mij. Zo kunnen we samen overleggen wat de beste vervolgstap is voor jullie situatie. 

De voordelen van mediation bij scheiden

Er zijn veel voordelen die ik kan opnoemen, waarom ik jullie aanraad om te scheiden via een mediator ten opzichte van scheiden via de rechtbank.

Hieronder zijn de belangrijkste op een rijtje gezet:

  • Mediation heeft als doel om beide partijen zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen, daarom staat samenwerken en goed met elkaar communiceren voorop. Dit draagt bij aan het verminderen van conflicten en is belangrijk als er kinderen bij betrokken zijn;
  • Het is vaak goedkoper en sneller dan een procedure via de rechtbank, dit omdat de kosten van juridische vertegenwoordiging en lange processen kunnen worden vermeden. Daarnaast betaal je bij mediation de kosten samen;
  • Mediation geeft jullie zelf meer controle over de uitkomst en houdt persoonlijke zaken privé, in tegenstelling tot openbare rechtbankprocedures;
  • Het biedt flexibiliteit om aan de specifieke behoeften van het gezin te voldoen; 
  • Er zijn ook mediators die aanbieden om online te ondersteunen bij het scheiden, zo kunnen de gesprekken plaatsvinden op een locatie die jullie goed uitkomt en blijven de reiskosten lager.
  • Getrainde mediators zijn ook gespecialiseerd om emotionele steun te verlenen waar nodig, dit kan helpen bij het beheersen van stress en het reguleren van emoties. Het is waardevol voor de mediationgesprekken en legt gelijk een basis voor effectieve toekomstige communicatie, wat vooral nuttig is voor co-ouderschap.

Waardoor scheiden via mediation een verstandige keuze is wanneer je op zoek bent naar een respectvolle manier om jullie huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenwoning te beëindigen.

Interesse in scheiden via Nett Mediation?

Zoals gezegd gaat het er niet om wie er juridisch gelijk heeft maar tot welke oplossing jullie samen kunnen komen. Ik zorg ervoor dat de communicatie tussen jullie verbeterd wordt en neem de tijd om alles wat van belang is in jullie conflict te bespreken. Elke behoefte, zorg en wens komt aan bod. Natuurlijk gebeurt dit op vertrouwelijke basis, daarom tekenen wij samen voor geheimhouding.

Voordat er kosten worden gemaakt, biedt Nett Mediation een gratis kennismakingsgesprek van ongeveer 45 minuten aan. Dit is een uitstekende gelegenheid om te beoordelen of mediation de juiste keuze is voor jullie situatie. Met transparante kosten en een persoonlijke benadering help ik jullie graag de beste weg te vinden om deze fase zo soepel en respectvol mogelijk af te sluiten, zodat alle betrokkenen eerlijk worden behandeld en om de impact op jullie leven en dat van eventuele kinderen zo klein mogelijk te houden. 

Neem contact met ons op om een afspraak te maken en meer te leren over hoe ik jullie kan bijstaan in deze uitdagende periode. Het is belangrijk om een mediator te kiezen die goed bij je past en die de nodige ervaring heeft om je door dit proces te leiden.

Mediation: Jouw pad naar een respectvolle scheiding.

voorkom een scheiding met een relatie mediator

Scheiden of blijven

Beslissen of je gaat scheiden of wilt blijven is een van de zwaarste en emotionele beslissingen die je ooit zult moeten nemen in je relatie.

Read More »