Scheiden of blijven

Beslissen of je gaat scheiden of wilt blijven is een van de zwaarste en emotionele beslissingen die je ooit zult moeten nemen in je relatie. Het is niet ongewoon om je overweldigd, onzeker of verloren te voelen bij het maken van deze keuze. Vragen zoals “Wanneer scheiden?” en “Hoe vertel ik mijn partner dat ik wil scheiden?” kunnen continu door je hoofd spoken. In dit artikel deel ik graag de overwegingen en stappen die je kunnen helpen bij het maken van deze moeilijke beslissing.

Wanneer blijven?

In sommige situaties is het zeker de moeite waard om juist te blijven en te werken aan jullie relatie. Geen enkele periode is hetzelfde, maar wanneer de basis goed is, kan er ook licht aan het einde van de tunnel zijn! Wanneer de volgende punten nog aanwezig zijn geef jullie relatie dan nog een kans:

  • Liefde en respect: Als de basis van liefde en respect nog steeds aanwezig is, kan relatiemediation of relatietherapie helpen om communicatie en verbondenheid te herstellen.
  • Gezamenlijke doelen: Als jullie gezamenlijke doelen en dromen hebben die het waard zijn om voor te vechten.
  • Verbetering mogelijk: Als beide partners bereid zijn om te werken aan zaken die ervoor zorgen dat de relatie verbeterd.
  • Familie en kinderen: Het welzijn van kinderen is een belangrijke factor. Vecht voor je relatie zolang je van mening bent dat de kinderen hiermee een stabiele omgeving hebben.

Relatietherapie of mediation? 

Relatietherapie is onder andere gericht op het onderzoeken en verbeteren van bepaalde gedragspatronen. Een therapeut helpt jullie om ander gedrag aan te leren en de onderliggende problemen aan te pakken. 

Als je relatietherapie een brug te ver vindt, dan kun je kiezen voor relatiemediation. Dit zijn gesprekken die je voert met je partner onder leiding van een derde neutrale persoon: de mediator. De mediator gaat samen met jullie onderzoeken wat jullie nog verbindt. Hij / zij zorgt ervoor dat jullie in een vertrouwelijke setting kunnen praten met elkaar en dat jullie beiden de ruimte krijgen om je verhaal te vertellen. 

Als jullie toch besluiten dat uit elkaar gaan de beste optie is, dan kan de mediator jullie hierin begeleiden. 

Communicatie 

Wanneer je besluit om te scheiden is het belangrijk om hier open en eerlijk over te communiceren met je partner. Dit kan heel moeilijk zijn, vooral als je partner de scheiding niet ziet aankomen of er zelf anders over denkt. Hieronder deel ik een paar tips over hoe je dit op een duidelijke, respectvolle en eerlijke manier kunt overbrengen. 

  • Locatie en timing: Zoek een rustige plek en een moment waarop jullie beiden de tijd hebben om het gesprek te voeren. Waar je echt even samen kunt zijn, zonder afleiding en waar jullie ook beiden comfortabel zijn in het delen van de gevoelens en emoties die hierbij omhoogkomen. 
  • Blijf dicht bij jezelf: Vermijd het geven van schuld. Focus op je eigen gevoelens en behoeften. Bijvoorbeeld: “Ik voel me ongelukkig in deze relatie omdat…”
  • Wees voorbereid op emoties: Begrijp dat je partner waarschijnlijk emotioneel zal reageren. Geef je partner de ruimte om gevoelens te uiten.
  • Omgaan met weerstand: Het is belangrijk om voorbereid te zijn op de weerstand van je partner. Je partner kan boos, verdrietig of in ontkenning zijn. Sta open voor zijn / haar gevoelens en reactie. Soms zijn meerdere gesprekken nodig om tot een besluit te komen waar jullie beiden achter staan. 

De praktische zaken

Bij het overwegen van een scheiding spelen praktische en financiële zaken een grote rol. Maak je je zorgen over waar je kunt wonen? Hiervoor kun je alvast onderzoeken welke tijdelijke of permanente woonopties beschikbaar zijn binnen je budget, zoals huren, bij vrienden of familie verblijven. Schrijf je in bij een woningbouwvereniging en de makelaar. Breng je financiële situatie in kaart en maak een plan voor de toekomst. Kortom, onderzoek wat de gevolgen van een mogelijke scheiding zijn.

Een gesprek daarover met een scheidingsprofessional zoals een mediator kan hierbij helpend zijn.

De eerste stap, is de grootste stap

Het doel van de informatie in dit artikel en mijn mediation is om je te ondersteunen in het vinden van een weg vooruit. Ik wil dat je weet dat je er niet alleen voor staat en dat er meerdere wegen zijn naar een nieuwe start, hoe onmogelijk het soms kan lijken. Samen zullen we het juiste stappenplan voor jouw persoonlijke situatie samenstellen.

Neem gerust contact op, ik help je graag verder

Voel je de behoefte om hierover te sparren? Maak je je zorgen over vragen zoals: “Moet ik scheiden of blijven?” of “Ik wil scheiden maar heb geen woning”? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je je niet langer verloren voelt in deze situatie. Het is de eerste stap naar een nieuwe toekomst.

voorkom een scheiding met een relatie mediator

Scheiden of blijven

Beslissen of je gaat scheiden of wilt blijven is een van de zwaarste en emotionele beslissingen die je ooit zult moeten nemen in je relatie.

Read More »