Relatietherapie of mediation

Relatietherapie of mediation: wat is het verschil?

Het is een groot besluit om te willen scheiden

Het is niet vreemd dat je het moeilijk vindt om te besluiten om te willen scheiden. Deze beslissing kan een grote impact hebben op het leven van iedereen die betrokken is. Misschien voel je je verloren, onzeker, of weet je niet waar je moet beginnen. Vooral het gesprek waarin je jouw partner vertelt dat je wilt scheiden, kan overweldigend zijn.

Veelgestelde vragen
Veel mensen hebben vragen zoals:

“Hoe vertel ik dat ik wil scheiden?”
“Wat als mijn partner niet wil scheiden?”
“Ik wil scheiden maar kan nergens heen?”

Wil je liever persoonlijk advies? Neem dan vrijblijvend contact op. Ik help je graag verder.

Je bent niet alleen

Bij NettMediation begrijpen we je zorgen. Als ervaren mediator sta ik klaar om je te ondersteunen tijdens deze moeilijke periode. Ik kan je helpen om de juiste woorden te vinden, de situatie op een respectvolle manier aan te pakken en samen naar oplossingen te zoeken die voor iedereen werken.

Even bellen

Omdat het emotioneel zwaar kan zijn, bied ik je graag de mogelijkheid om 15 minuten vrijblijvend te bellen. Tijdens dit gesprek kun je jouw zorgen delen, vragen stellen en verkennen hoe je het gesprek met je partner het beste kunt aanpakken. Of je nu twijfels hebt omdat je geen eigen woning hebt, of bang bent dat je partner niet wil scheiden, ik bied een luisterend oor en professioneel advies.

Ik wil scheiden maar mijn partner niet

Het voorbereiden van je boodschap kan helpen:

  1. Breng eerst voor jezelf in kaart waarom je tot deze beslissing bent gekomen. Dit helpt je om je gedachten te ordenen en je boodschap duidelijk over te brengen.

  2. Kies een rustig moment en een neutrale plaats waar jullie ongestoord kunnen praten. Zorg ervoor dat jullie beide voldoende tijd hebben om het gesprek te voeren.

  3. Gebruik ‘ik-boodschappen’ om je eigen gevoelens en gedachten uit te drukken zonder je partner de schuld te geven. Bijvoorbeeld: “Ik voel me …” of “Ik heb nagedacht over …”

Communicatie en weerstand

Communicatie: Breng de boodschap over op een duidelijke, eerlijke en respectvolle manier. Vermijd oude kwesties of de schuld bij je partner te leggen. Gebruik ‘ik-boodschappen’ om je gevoelens en gedachten uit te drukken.

Omgaan met weerstand: Sta open voor de gevoelens en reacties van je partner. Het is belangrijk dat beide partijen zich gehoord voelen. Geef je partner de tijd en ruimte om het nieuws te verwerken. Soms zijn meerdere gesprekken nodig.

Praktische stappen

Maak je je druk om praktische zaken, zoals wonen? Onderzoek welke tijdelijke of permanente woonoplossingen beschikbaar zijn binnen je budget, zoals huren, bij vrienden of familie verblijven, of tijdelijke huisvesting. We verkennen samen de mogelijkheden tijdens ons vrijblijvende gesprek, zodat jij goed voorbereid bent. Overweeg ook professionele hulp in te schakelen, zoals een mediator of therapeut, om jullie op de minst schadelijke manier door deze periode te loodsen.

Relatietherapie of mediation?

Relatietherapie en mediation zijn twee verschillende benaderingen om relatieproblemen aan te pakken:

Relatietherapie: Gericht op het verbeteren van de relatie. Een therapeut helpt jullie om beter te communiceren, conflicten op te lossen en de onderliggende problemen aan te pakken.

Mediation: Gericht op het begeleiden van het scheidingsproces. Een mediator helpt jullie om afspraken te maken over praktische zaken zoals financiën, woning en zorg voor de kinderen.

De eerste stap

Het doel van deze pagina en de gesprekken met mij is niet alleen om te adviseren, maar ook om je te ondersteunen in het vinden van een weg vooruit. We willen dat je weet dat je er niet alleen voor staat en dat er wegen zijn naar een nieuwe start, hoe onmogelijk het soms ook kan lijken.

Neem gerust contact op

Voel je de behoefte om hierover te sparren? Maak je je zorgen over vragen zoals: “Ik wil scheiden maar kan nergens heen” of “Ik wil scheiden maar heb geen woning”? Neem dan vrijblijvend contact op met mij. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je je niet langer verloren voelt in deze situatie. Het is de eerste stap naar een nieuwe toekomst. We begeleiden jou graag door dit proces heen.