Relatietherapie of mediation: wat is het verschil?

In relaties waar conflicten en uitdagingen ontstaan, komt vaak de vraag op: zoeken we hulp via relatietherapie of stappen we over op mediation gericht op scheiding? Nettediation biedt inzicht in deze belangrijke keuze, waarbij ook relatiemediation wordt belicht als een tussenstap.

Samen werken aan de relatie

Relatietherapie is gericht op koppels die samen hun relatie willen verbeteren. Deze therapie biedt een veilige omgeving waarin jullie als partners leren communiceren, conflicten oplossen en de onderlinge verbinding versterken. Het is een proces waarin een professionele therapeut helpt om onderliggende problemen te identificeren en aan te pakken. Met als doel de relatie te behouden en te versterken.

Relatiemediation

Relatiemediation is een vorm van mediation die zich richt op partners die twijfelen tussen het voortzetten of beëindigen van hun relatie. Het is een tussenstap die jullie kan helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing, zeker bij iets intiems als het beëindigen van een relatie, is het fijn om dit zeker te weten en op de juiste manier te doen. In relatiemediation worden de communicatiepatronen onderzocht, worden de onderliggende problemen aangepakt en worden de mogelijkheden voor de toekomst van de relatie besproken.

Scheidingsmediation: Begeleiding bij scheiding

Als jullie definitief hebben besloten om uit elkaar te gaan, kan een scheidingsmediator erg waardevol zijn. Deze vorm van mediation is gericht op het praktisch en respectvol uit elkaar gaan, met aandacht voor zowel emotionele als juridische aspecten. Een scheidingsmediator ondersteunt en begeleidt jullie bij het scheidingsproces. Dit betekent o.a. begeleiding bij het maken van de afspraken voor de kinderen, de financiën en het opstellen van het scheidingsconvenant.

Relatietherapie in Castricum en Amsterdam

In steden als Castricum en Amsterdam zijn er diverse soorten relatietherapie beschikbaar met allemaal hun eigen gespecialiseerde therapeuten. Deze specialisaties kunnen variëren van traditionele gesprekstherapie tot meer innovatieve benaderingen, zoals systeemtherapie of emotioneel gerichte therapie. De keuze voor een specifieke therapeut of methode hangt af van de behoeften en voorkeuren van jullie als koppel, het is belangrijk dat jullie je beide prettig en vertrouwd voelen met de methode én professional.

De keuze tussen relatietherapie, relatie mediation en scheidingsmediation is afhankelijk van de fase waarin de relatie zich bevindt en wat het koppel hoopt te bereiken. Bij NettMediation bied ik professionele begeleiding in elke stap, hierbij zorg ik samen met jullie voor een respectvolle en constructieve oplossing, wat de uitkomst ook mag zijn.

 

Heeft u hulp nodig bij het navigeren door deze moeilijke beslissingen? Neem contact op met NettMediation voor hulp, deskundig advies en ondersteuning op maat.