Ik wil scheiden maar hoe vertel ik dat?

Het is een groot besluit om te willen scheiden, het is niet vreemd dat je dit lastig vindt. Deze beslissing kan een grote impact hebben op het leven van iedereen die betrokken is bij deze keuze. Misschien voel je je verloren, onzeker of weet je gewoon echt niet waar je moet beginnen. Vooral de gedachten omtrent het gesprek waarin je jouw partner vertelt dat je wilt scheiden, kunnen overweldigend zijn. 

“Hoe vertel ik dat ik wil scheiden?” “Wat als mijn partner niet wil scheiden?” “Ik wil scheiden maar kan nergens heen?” Dit zijn enkele voorbeelden van de vele vragen omtrent dit gevoelige onderwerp. We zullen een paar hiervan bespreken in deze blog, wil je graag vrijblijvend hierover sparren met mij, neem dan contact op, ik help jullie graag verder. 

Je bent niet alleen

Bij NettMediation begrijpen we deze zorgen. Ik sta als ervaren mediator klaar om jou te ondersteunen in deze moeilijke periode met dit proces. Vanuit mijn expertise kan ik je helpen om de juiste woorden te vinden, de situatie op een respectvolle manier aan te pakken en samen naar oplossingen te zoeken die voor iedereen werken.

Even bellen

Omdat het zo lastig en emotioneel kan zijn, biedt ik je graag de mogelijkheid om 15 minuten vrijblijvend even te bellen. In dit gesprek kun je jouw zorgen delen, vragen stellen en samen verkennen hoe je dit gesprek met je partner het beste kunt aanpakken. Of het nu gaat om twijfels omdat je geen eigen woning hebt, of de angst dat je partner niet wil scheiden, ik biedt je graag een luisterend oor en professioneel advies.

Ik wil scheiden maar mijn man/vrouw niet

Het voorbereiden van je boodschap kan hierin helpen

Breng eerst voor jezelf in kaart waarom je tot deze beslissing bent gekomen. Dit helpt je om je gedachten te ordenen en je boodschap duidelijk over te brengen. Kies een rustig moment en een neutrale plaats waar jullie ongestoord kunnen praten. Zorg ervoor dat jullie beide voldoende tijd hebben om het gesprek te voeren. Gebruik ‘ik-boodschappen’ om je eigen gevoelens en gedachten uit te drukken zonder je partner de schuld te geven. Bijvoorbeeld: “Ik voel me …” of “Ik heb nagedacht over …”

Communicatie: Hoe breng je de boodschap over dat je wilt scheiden op een manier die duidelijk, eerlijk en respectvol is? Vermijd het om oude kwesties op te rakelen of de schuld bij je partner te leggen. Een manier hiervoor kan zijn om ‘ik-boodschappen’ te gebruiken om je eigen gevoelens en gedachten uit te drukken, zonder je partner de schuld te geven. Bijvoorbeeld: “Ik voel me …” of “Ik heb nagedacht over …”

Omgaan met weerstand: Sta ook open voor de gevoelens en reacties van je partner. Het is belangrijk dat beide partijen zich gehoord voelen. Geef je partner de tijd en ruimte om het nieuws te verwerken. Soms is het nodig om meerdere gesprekken te voeren.

Praktische stappen: Maak je je druk om de praktische zaken, zoals “ik wil scheiden maar heb geen woning”? Onderzoek welke tijdelijke of permanente woonoplossingen beschikbaar zijn binnen je budget. Dit kan bijvoorbeeld inhuren, bij vrienden of familie verblijven, of tijdelijke huisvesting zijn. 

We verkennen samen de mogelijkheden tijdens ons vrijblijvende gesprek, zodat jij goed voorbereid bent. Overweeg daarnaast om professionele hulp in te schakelen, zoals een mediator of therapeut, om jullie op de minst schadelijke manier door deze periode te loodsen.

Neem de eerste stap

Het doel van deze pagina en de gesprekken met mij is niet alleen om te adviseren, maar ook om je te ondersteunen in het vinden van een weg vooruit. We willen dat je weet dat je er niet alleen voor staat en dat er wegen zijn naar een nieuwe start, hoe onmogelijk het soms ook kan lijken.

Neem gerust vrijblijvend contact op

Voel je de behoefte om hierover te sparren? Maak je je zorgen over vragen zoals: “Ik wil scheiden maar kan nergens heen” of “Ik wil scheiden maar heb geen woning”? Neem dan ook vrijblijvend contact op met mij. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je je niet langer verloren voelt in deze situatie.

Het is de eerste stap naar een nieuwe toekomst. We begeleiden jou graag door dit proces heen. 

voorkom een scheiding met een relatie mediator

Scheiden of blijven

Beslissen of je gaat scheiden of wilt blijven is een van de zwaarste en emotionele beslissingen die je ooit zult moeten nemen in je relatie.

Read More »