Mediator - kinderen bij scheiding

De kinderen scheiden mee.

Binnen het scheidingsproces spelen de kinderen een hele grote rol, want de kinderen scheiden mee. Ondanks jullie besluit om te scheiden, hebben jullie wel het beste voor met de (kleine) kinderen. Maar door de onzekere periode waar je in zit is het lastig om in het belang van je kinderen beslissingen te nemen. Mediation is veel geschikter dan de gang naar de rechter via advocaten. Een vechtscheiding is geen winst voor je uiteenvallende gezin. Jullie kinderen hebben, hoe moeilijk het ook voor jou kan zijn, behoefte aan ouders die geen ruzie maken, maar nog steeds in redelijkheid met elkaar kunnen overleggen.

Citaat uit de brief van Stichting Villa Pinedo “Aan alle gescheiden ouders van Nederland”:

“We willen zo graag allebei onze ouders in ons leven. Twee ouders die van ons houden en ons groot zien worden. Twee ouders die staan te juichen langs de lijn, trots zijn als we goeie cijfers halen en alles willen weten over ons eerste gebroken hart. Die samen op de eerste rij zitten als we examen doen en liefdevol hun eerst kleinkind vasthouden”

Hoe vertel ik de kinderen dat we gaan scheiden?

Vertellen aan je kinderen dat jullie uit elkaar gaan kun je maar één keer doen. Kinderen vergeten dit gesprek nooit meer, dus moet je het goed voorbereiden. Probeer tijdens dit gesprek in je achterhoofd te houden dat de kinderen niet van jullie scheiden maar met jullie mee scheiden. Hieronder geef ik enkele tips.

  • Als het enigszins kan vertel het dan samen en ga naast elkaar zitten tijdens het gesprek
  • Vertel een logisch verhaal en zeg dat jullie er alles aan hebben gedaan om de scheiding te voorkomen
  • Leg uit dat zij geen enkele schuld hebben en vertel hoeveel jullie nog van ze houden
  • Worden ze boos of emotioneel, geef daar dan de ruimte voor
  • Laat ze vragen stellen en vertel ook wat er allemaal NIET verandert
  • Spreek af wanneer het nieuws aan andere mensen wordt verteld zodat de kinderen daar ook terecht kunnen met hun verhaal
  • Hou vervolggesprekken

 

Wat moet je voorkomen tijdens dit gesprek met jouw kind over uit elkaar gaan: 

  • Zeg niet dat jullie niet meer van elkaar houden maar bijvoorbeeld dat jullie elkaar niet meer gelukkig maken
  • Uitleggen dat jullie vrienden blijven is geen haalbare kaart. Beloof dat dan ook niet
  • Geef elkaar niet de schuld van de scheiding en verval niet in slachtoffergedrag
  • Ga er niet vanuit dat het wel goed gaat met de kinderen. Zij vragen dikwijls niet om hulp bij jullie omdat ze jullie niet willen lastig vallen


Ik kan jullie ook het boek “Aan alle gescheiden ouders” van Marsha Pinedo en Petra Vollinga adviseren. Het boek staat boordevol verhalen van kinderen van gescheiden ouders en tips van Marsha Pinedo van Stichting Villa Pinedo.

Ouderschapsplan

Het ouderschapsplan is wettelijk verplicht voor:

  • ouders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben ;
  • samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.

 

In het ouderschapsplan leg je alle belangrijke afspraken vast die je samen over en als de kinderen oud genoeg zijn, met de kinderen maakt. Een goed ouderschapsplan voorkomt een hoop gedoe over de kinderen. Gedoe waar de kinderen de dupe van zijn.

Je maakt afspraken over onder andere het gezag en de verblijfplaats van de kinderen, de communicatie, informatie en financiën. Daarnaast worden er afspraken gemaakt over school, medische zaken, zorgverdeling en de contacten tussen ouder en kind. Het is goed om je te bedenken dat een ouderschapsplan gaat over de verantwoordelijkheden van jullie als gescheiden  ouders en niet over de rechten. Ook voor ouders met kinderen die al gescheiden zijn.

Kindbehartiger

Voor kinderen is het prettig wanneer er iemand naast hun staat. Iemand die hun uitleg kan geven over de scheidingssituatie, wat erbij komt kijken en hun vragen kan beantwoorden. Iemand die met ze mee kan denken en hun stem in perspectief kan plaatsen. Gebruik maken van een Kindbehartiger kan enorm helpen.

De ondersteuning van de Kindbehartiger bestaat uit:
  • Het geven van onafhankelijk advies: De Kindbehartiger is een professional die onafhankelijk analyseert wat de werkelijke behoeften en wensen van jullie kind zijn en die vertaalt naar een praktisch advies dat jullie helpt om tot afspraken te komen die perspectief geven op een harmonieuze toekomst.
  • Het bieden van een luisterend oor: De Kindbehartiger creëert een veilige plek waar kinderen hun hart kunnen luchten, zonder bang te zijn dat ze één van hun ouders tekort doen of laten vallen. Een plek waar ze zich gehoord voelen.
  • Het geven van eerlijke informatie: De Kindbehartiger is iemand die kinderen (en ouders) eerlijke informatie geeft. Die een scheidingsproces uitlegt aan kinderen op een manier die ouders soms nog niet kunnen of anders doen doordat de situatie beladen voor hen is.
  • Begeleiding voor de ouders: Met inzicht en tools leer je hoe je op een prettige manier met elkaar en je kind communiceert.
  • Daarnaast leert een Kindbehartiger hoe je op een effectieve manier omgaat met je emoties in het bijzijn van de kinderen, zodat de kinderen er niet mee belast worden. Tot slot geeft een Kindbehartiger tools over praktische zaken, de verdeling van de dagelijkse zorg en de opvoeding van de kinderen na een scheiding.
  • Kinderen zijn de spanning, geheimen en stiltes vaak zat en hebben behoefte aan eerlijkheid. Ze willen weten waar ze aan toe zijn. Dat geeft rust.