Kinderen scheiden mee

De kinderen scheiden mee

Binnen het scheidingsproces spelen de kinderen een hele grote rol. Kinderen kiezen tenslotte niet voor deze situatie. Ondanks jullie besluit hebben jullie wel het beste voor met de kinderen. Maar door de onzekere periode waar je in zit is het lastig om in het belang van je kinderen beslissingen te nemen. Mediation is veel geschikter dan de gang naar de rechter via advocaten. Een vechtscheiding is geen winst voor je uiteenvallende gezin. Jullie kinderen hebben, hoe moeilijk het ook voor jou kan zijn, behoefte aan ouders die geen ruzie maken, maar nog steeds in redelijkheid met elkaar kunnen overleggen.

Citaat uit de brief van Stichting Villa Pinedo “Aan alle gescheiden ouder van Nederland”:

“We willen zo graag allebei onze ouders in ons leven. Twee ouders die van ons houden en ons groot zien worden. Twee ouders die staan te juichen langs de lijn, trots zijn als we goeie cijfers halen en alles willen weten over ons eerste gebroken hart. Die samen op de eerste rij zitten als we examen doen en liefdevol hun eerst kleinkind vasthouden”

Hoe vertel ik het de kinderen?

Vertellen aan je kinderen dat jullie uit elkaar gaan kun je maar één keer doen. Kinderen vergeten dit gesprek nooit meer, dus moet je het goed voorbereiden. Hieronder geef ik enkele tips.

 • Als het enigzins kan vertel het dan samen en ga naast elkaar zitten tijdens het gesprek
 • Vertel een logisch verhaal en zeg dat jullie er alles aan hebben gedaan om de scheiding te voorkomen
 • Leg uit dat zij geen enkele schuld hebben en vertel hoeveel jullie nog van ze houden
 • Worden ze boos of emotioneel, geef daar dan de ruimte voor
 • Laat ze vragen stellen en vertel ook wat er allemaal NIET verandert
 • Spreek af wanneer het nieuws aan andere mensen wordt verteld zodat de kinderen daar ook terecht kunnen met hun verhaal
 • Hou vervolggesprekken

Wat moet je voorkomen tijdens dit gesprek:

 • Zeg niet dat jullie niet meer van elkaar houden maar bijvoorbeeld dat jullie elkaar niet meer gelukkig maken
 • Uitleggen dat jullie vrienden blijven is geen haalbare kaart. Beloof dat dan ook niet
 • Geef elkaar niet de schuld van de scheiding en verval niet in slachtoffergedrag
 • Ga er niet vanuit dat het wel goed gaat met de kinderen. Zij vragen dikwijls niet om hulp bij jullie omdat ze jullie niet willen lastig vallen

Ik kan jullie ook het boek “Aan alle gescheiden ouders” van Marsha Pinedo en Petra Vollinga adviseren. Het boek staat boordevol verhalen van kinderen van gescheiden ouders en tips van Marsha Pinedo van Stichting Villa Pinedo.

 

"

EXTRA TIP

Scheidingscoach Tamara Kerssens biedt een traject van 2,5 uur waarin je voldoende tools krijgt hoe je de kinderen deze boodschap het beste kunt brengen en begeleiden tijdens deze periode.

Ouderschapsplan

Ouderschapsplan

 Het ouderschapsplan is wettelijk verplicht voor:

 • ouders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben (met of zonder gezamenlijk gezag);
 • samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.

In het ouderschapsplan leg je alle belangrijke afspraken vast die je samen over en als de kinderen oud genoeg zijn, met de kinderen maakt. Een goed ouderschapsplan voorkomt een hoop gedoe over de kinderen. Gedoe waar de kinderen de dupe van zijn.

Je maakt afspraken over o.a. het gezag en de verblijfplaats van de kinderen, de communicatie, informatie en financien. Daarnaast worden er afspraken gemaakt over school, medische zaken, zorgverdeling en de contacten tussen ouder en kind. Het is goed om je te bedenken dat een ouderschapsplan gaat over de verantwoordelijkheden van jullie als ouders en niet over de rechten.